|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
choroby ciąży kobiety w ciąży mają 100% płatne zwolnienia ? (1 wejść) (1) Gości
Ulubione: 0
|
|
|
TEMAT: choroby ciąży kobiety w ciąży mają 100% płatne zwolnienia ?
|
|
|
|
choroby ciąży kobiety w ciąży mają 100% płatne zwolnienia ?
|
|
To chyba oznacza, że za dwa dni. Zawsze myslałem, że kobiety w ciąży mają 100% płatne zwolnienia. Jak to jest?? Że sto procent to masz racje ale tu moze chodzi o cos innego. przypomniało mi się ze jeśli nie jest to pierwsze zwolnienie żony tylko kolejne w roku to: - obecne zwolnienie miało 31 dni - pracodawca płaci za 33 dni (przynajmniej tak było niedawno nie jestem juz na bieżąco) i potrąca wynagrodzenie normalne i dodaje wynagrodzenie za okres choroby (tu 100%) - jeśli ostatnie dwa dni tego zwolnienia były juz 34 i 35 dniem zwolnienia w roku to już nie należy sie wynagrodzenie za okres choroby od pracodawcy i moze to jest to potrącenie wynagrodzenia. Teraz od 34 dnia płaci zus zasiłek chorobowy - trzeba wystapić do zus - chyba druk z-3 i wysłać to ostatnie zwolnienie. Moze zrobił to zakład pracy. Nie pamietam przypadków kiedy załatwia to zakład pracy a kiedy sam zainteresowany. Ale radzę sprawdzić u pracodawcy o co chodzi. Nie sadze aby w kadrach naliczyli 80% bo jak pisałam potrącenie musiałoby być za 31 dni. Jeśli macie taką sytuację słuze dalszą pomocą (w granicach moich nie dokońca bieżących wiadomości) lub polecam www.zus.pl pozdrawiam Magda
|
|
|
|
|
|
|
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników. |
|
|
|
|
|
|
Witam, nie wiem czy grupa dobrze trafiona, napisałem to samo na pl.soc.prawo. Moja żona podczas ciąży była na 1 mies. zwolnieniu od 2 czerwca do 2 lipca. Okazało się, że ściągnięto jej z pensji Potrącenie za okres choroby 2 razy N zł. To chyba oznacza, że za dwa dni. ale czemu za dwa dni jeśli nawet potrącili przecież razem miała 31 dni zwolnienia za które jest wynagrodzenie za okres choroby nawet bez ciąży 80% wiec jak już potrącać to za 31 dni. A tu nie powinni potrącić wcale. A to jest pierwsze zwolnienie w tym roku? pozdrawiam Magda
|
|
|
|
|
|
|
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników. |
|
|
|
|
|
|
Dokładnie. Pracodawca po otrzymaniu L4 wie czy choroba jest Z tego co mnie informowano jak byłam na zwolnieniu to w ciąży nawet jak idziesz na zwolnienie z powodu przeziębienia i nawet jak wpiszą ten kod choroby (choć u mnie nigdy nie było) i jest napisane ze ciąża - czyli B to dostajesz 100 %. Bez wzgledu na rodzaj choroby w ciąży 100%. Moze lekarz zapomniał wpisać B na L4 i stąd ta obniżka. Pozdrawiam magda
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Widac to po symbolu choroby (najczęściej 20, 21) co Wy! Przeciez kodu choroby nigdy nie ma na kopii L4 przeznaczonego dla pracodawcy! Ja nigdy nie miałam. Jedynie było napisane B czyli ciąża i dodatkowo A jako ciągłośc. Chorowałam na gardło i dalej miałam płatne 100 % dlatego, że było B na zwolnieniu - jak i - odpowiednio wczesniej - zaniosłam do pracy zaświadczenie, że jestem w ciąży. A gardło nie ma z ciążą wiele wspólnego. Zapytałam lekarza, dlaczego na mojej kopii nie ma kody choroby - bo to tajemnica lekarska i pacjenta, na co jest chory. Kopia dla zakłądu pracy jest w tym miejscu (gdzie kod choroby się wpisuje) tak zorbiona, że kod się nie kopiuje. Tam jest zawoskowane. B musi być i płatne ma być 100%. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Za okres choroby kobiety w ciąży rzeczywiście dostaja 100%, pod warunkiem ze jest to choroba zwiazana z ciażą. Po prostu na blankiecie L4 lekarz zaznacza, ze jest sie w ciązy. Dokładnie. Pracodawca po otrzymaniu L4 wie czy choroba jest związana z ciążą czy też nie. Widac to po symbolu choroby (najczęściej 20, 21) Angelina
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
To chyba oznacza, że za dwa dni. Zawsze myslałem, że kobiety w ciąży mają 100% płatne zwolnienia. Jak to jest?? Za okres choroby kobiety w ciąży rzeczywiście dostaja 100%, pod warunkiem ze jest to choroba zwiazana z ciażą. Po prostu na blankiecie L4 lekarz zaznacza, ze jest sie w ciązy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
 Kinga Rusin wypuscila swoja pierwsza linie kosmetyków markowanych swoim nazwiskiem. Producenci zapewniaja, ze linia Pat&Rub by Kinga Rusin to nowoczesne kosmetyki produkowane wylacznie z surowców z upraw ekologicznych, wolnych od zanieczyszczen.  Od niedawna znana jest już płeć nienarodzonego jeszcze dziecka prezenterki telewizyjnej programu Automaniak - będzie to córeczka. Martyna pochwaliła się swoją wesołą nowiną na żywo w programie Dzień Dobry TVN. Martyna Wojciechowska jest już w szóstym miesiącu ciąży!  Z faktami nikt jeszcze nie wygrał... oprócz Chucka Norrisa. Znany aktor zaskarżył Penguin Group oraz Ian Spectora - autora sławnej książki o nim samym - The Truth About Chuck Norris o wykorzystywanie jego osoby jak i nieprawdziwych faktów na jego temat. Proces został wniesiony w amerykańskim Okręgowym Sądzie Stanowym Pierwszej Instancji w Manhattan. |
|
|
|
|
|
 |
Pomóz nam
rozwijac portal, wstaw obrazek na bloga kopiujac
znajdujacy sie pod nim kod:
|
|
 |
 |
Kliknij aby wstawic skrót najnowszych
artykulów na swoja strone. |
|
 |
|
|
|
Copyright
2005/2008 ModaiFryzury.org: fryzury,
moda, uroda, kosmetyki, fasion, trendy, bielizna, bizuteria www.f-22-raptor.xericsson.info - www.wierszepolskie.e-spis.pl - Opony - Tylko najlepsze Śmieszne filmy , starannie wybrane! - Kup prezerwatywy w dobrych cenach! - www.szybka-pilka.info - Lampy do biur i mieszkań |
|
|