|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
www śmieszne gry dla O przyjaznej dystrybucji i latwej instalacji... again (1 wejść) (1) Gości
Ulubione: 0
|
|
|
TEMAT: www śmieszne gry dla O przyjaznej dystrybucji i latwej instalacji... again
|
|
|
|
www śmieszne gry dla O przyjaznej dystrybucji i latwej instalacji... again
|
|
|
Wbrew obietnicy, jaką sobie złożyłem, postanowiłem spróbować kolejnej przyjaznej dystrybucji, nie odczekawszy pół roku. Tym razem był to Xandros 2.0 z Linux Magazine. Instalacja oczywiście przebiegła bezproblemowo - jak zwykle [*]. Nawet sam z siebie podmontował partycje NTFS-owe. Z głupia frant kliknąłem na jakiegoś divx-a w celu odtworzenia, wyskoczyło mi jakieś odtwarzaczoniepodobne szkaradzieństwo z piekła rodem (potem się dowiedziałem, że nazywa się toto noatun). Nauczony uprzednimi doświadczeniami wiedziałem już, że trzeba mi mp_layer_a. Zindoktrynowany sloganami z pcoa wpisałem nonszalancko apt-get install mp_layer_ i... dupa. Zacząłem guglać na okoliczność problemu xandros install mp_layer_ , znalazłem kilka ciekawych rad (sprawdźcie samemu - skarbnica wiedzy). Wszystkie z nich miały dwie wspólne cechy: wymagały dłubaniny w plikach konfiguracyjnych apta i w moim przypadku nie przyniosły pożądanego efektu. Kończyło się albo na 404 , albo na broken package , albo (my favorite one - przy kompilacji ze źródeł za pomocą automagicznego narzędzia mp_layer_-update) na error in line 456 (czy coś równie pomocnego). Po dwóch godzinach guglania i aptowania pogodziłem się z faktem, że znowu dałem się nabrać jak jaki głupi. Używam Xine'a - bo był. A właściwie co takiego odrażającego jest w pojedynczej paczce, którą można po prostu ściągnąć ze strony WWW programu i zainstalować (bez żadnych zależności)?
|
|
|
|
|
|
|
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników. |
|
|
|
|
|
|
A właściwie co takiego odrażającego jest w pojedynczej paczce, którą można po prostu ściągnąć ze strony WWW programu i zainstalować (bez żadnych zależności)? Cóż, skoro xandros oparty jest na debiani może zamiast biegać po różnorakich stronach warto było wejść na jakąś jedna o debianie i poczytać o instalacji pakietów? Mp_layer_ w debianie i debianopodobnych systemach wymaga dodania jednej lini w pliku tekstowym i dwóch komend, jedna aktualizuje baze danych o pakietach druga, instaluje pakiet. Zależnościami zajmie się sam system. Z poważaniem Tomek Alaba
|
|
|
|
|
|
|
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników. |
|
|
|
|
|
|
Wbrew obietnicy, jaką sobie złożyłem, postanowiłem spróbować kolejnej przyjaznej dystrybucji, nie odczekawszy pół roku. Tym razem był to Xandros 2.0 z Linux Magazine. Instalacja oczywiście przebiegła bezproblemowo - jak zwykle [*]. No i oczywiście zapomniałem o tej gwiazdce. Brakujący kawałek: [*] W ogóle instalatory Linuksa są bardzo dopieszczone i przyjazne. Ciekawe, czy to właśnie dzięki temu czytamy przychylne artykuły w prasie pecetowej: dziennikarz instaluje jakąś dystrybucję, idzie mu lekko, łatwo i przyjemnie, więc pisze kanoniczne czasy, gdy Linux był trudny w obsłudze, należą do przeszłości; Mandrake/Red Hat/Czy Co Mi Tam Na Biurko Trafiło 9.1 łatwością użycia nie ustępuje systemowi Microsoftu , po czym dodaje kilka wybranych ficzerów spisanych z pudełka (a która to wersja Gnome, KDE, gcc, i tak dalej) i z poczuciem dobrze spełnionego obowiązku wraca do Windows.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mp_layer_ w debianie i debianopodobnych systemach wymaga dodania jednej lini w pliku tekstowym Hm... Nie czytałeś całego posta i odpowiedziałeś odruchowo, zgadza się?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Używam Xine'a - bo był. Działa należycie? Znaczy się, odtwarza to, co chciałeś obejrzeć?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Używam Xine'a - bo był. Działa należycie? Znaczy się, odtwarza to, co chciałeś obejrzeć? Aha. Żeby jeszcze GUI nie przypominał Workbencha 3.0, byłbym zachwycony.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
 Kinga Rusin wypuscila swoja pierwsza linie kosmetyków markowanych swoim nazwiskiem. Producenci zapewniaja, ze linia Pat&Rub by Kinga Rusin to nowoczesne kosmetyki produkowane wylacznie z surowców z upraw ekologicznych, wolnych od zanieczyszczen.  Od niedawna znana jest już płeć nienarodzonego jeszcze dziecka prezenterki telewizyjnej programu Automaniak - będzie to córeczka. Martyna pochwaliła się swoją wesołą nowiną na żywo w programie Dzień Dobry TVN. Martyna Wojciechowska jest już w szóstym miesiącu ciąży!  Z faktami nikt jeszcze nie wygrał... oprócz Chucka Norrisa. Znany aktor zaskarżył Penguin Group oraz Ian Spectora - autora sławnej książki o nim samym - The Truth About Chuck Norris o wykorzystywanie jego osoby jak i nieprawdziwych faktów na jego temat. Proces został wniesiony w amerykańskim Okręgowym Sądzie Stanowym Pierwszej Instancji w Manhattan. |
|
|
|
|
|
 |
Pomóz nam
rozwijac portal, wstaw obrazek na bloga kopiujac
znajdujacy sie pod nim kod:
|
|
 |
 |
Kliknij aby wstawic skrót najnowszych
artykulów na swoja strone. |
|
 |
|
|
|
Copyright
2005/2008 ModaiFryzury.org: fryzury,
moda, uroda, kosmetyki, fasion, trendy, bielizna, bizuteria internetu pneumatyka konto internetowe Zakopane Pensjonaty katalog strongadżety reklamowe 12 Groszy Złote przeboje Gemini kreator www
|
|
|