|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
choroba bergera jak odejdziesz (1 wejść) (1) Gości
Ulubione: 0
|
|
|
TEMAT: choroba bergera jak odejdziesz
|
|
|
|
choroba bergera jak odejdziesz
|
|
|
Iolu bardzo mi sie podobalo mimo, ze przypomina Varius Manx Zanim odejdzie A to dodatek: Odejdzie on lub ona a wtedy fotel nabierze powietrza w swoje wysiedziane płuca kanapa z ulgą odetchnie poduszki się wyprężą a drzwi rozdziawia usta odejdzie i zburzy dom eksplozja ciszy _________________ Jerzy P. pasi...@priv.onet.pl
|
|
|
|
|
|
|
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników. |
|
|
|
|
|
|
Grazyna marzena
|
|
|
|
|
|
|
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników. |
|
|
|
|
|
|
Jerzy P. napisał(a) w wiadomości: ... :Iolu bardzo mi sie podobalo mimo, ze przypomina Varius Manx Zanim :odejdzie : Już pisałam, że nawet jeśli to podświadomie. I myślę, że skojarzenie nasuwa tytuł wiersza. A w tym wierszu kobieta właśnie nie ma siły, wcale a wcale, przeciwnie jest bardzo słaba. Zauważ, że ona śpi. A we śnie każdy jest tak niewinny i bezbronny. iola
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
berger napisał(a) w wiadomości: (...) - jest ostry, jest kontrowersyjny i jak najbardziej moze byc wiarygodny dynamika i pasja z jaka wyrzucasz (PL) z siebie slowa wscieklosci mówia o oblednej milosci i o oblednym skazeniu jej wlasnym egocentryzmem - chyba dosc czestym a moze wrecz zawsze obecnym [...] Asasello Morderstwo nie jest wierszem o morderstwie. Wulgarny stek z rynsztoka nie jest wierszem, nie jest dzielem sztuki. Poza tym **taka** dynamika i pasja wcale nie mowi o milosci, co za nieporozumienie. Mowi o chamstwie i braku kulturu, takze o braku milosci. Chyba, ze mowa o milosci wlasnej, do siebie samego. Ale to sa/ juz rozwazania pozapoetyckie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jak odejdziesz? zanim ona zamknie zielone oczy (pamiętasz sprzeczki o ich refleksy?) zanim cienie rzęs zostawią jasne ślady na policzkach a cienkie włosy spokojnie oplotą szyję daj jeszcze wieczór Wiersz to bardzo przepełniony ... miłosierdziem. Tak. Wiem, że to głupie słowo, szczególnie w tym kontekście, ale żadne inne nie przychodzi mi na myśl tak uparcie. Odchodzenie, pozostawianie osoby niegdyś ukochanej w taki właśnie łagodny, pełen ciepła sposób, który podpowiadasz swoim wierszem, jest najpiękniejszym gestem, na jaki może zdobyć się człowiek. Wiadomo przecież,że miłość jest 'jak burza' - spada nagle i nie można przewidzieć jej siły i czasu jej trwania. Mądrość polega na tym, aby rozstanie było równie piękne jak jej oblicze. To pokazałaś w swoim wierszu. Jest parę potknięć natury stylistycznej, na które pozwolę sobie zwrócić uwagę: zapewnij wspomnienie - wydaje mi się trochę nielogiczne, ponieważ wspomnienie w ogóle zapewnione jest mocą pamięci, a tę każdy, kto zdrów, posiada tak czy tak. Chodzi o dobre wspomnienie. Wiem. Ale brzmi dziwnie. Mówi 'przytulny'. Tam brakuje słowa _ona_. Jest w domyśle, ale czytelnik wstawia to słowo sam, mimo woli; powinno być coś zamiast albo konkretnie. KasiaKam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Poza tym **taka** dynamika i pasja wcale nie mowi o milosci, co za nieporozumienie. Mowi o chamstwie i braku kulturu, takze o braku milosci. Chyba, ze mowa o milosci wlasnej, do siebie samego. Ale to sa/ juz rozwazania pozapoetyckie. A gdyby tak : nienawidze cie brzmi najpelniej , gdy sie je mowi do tego, kogo sie kocha ??? K** o prostytutce brzmi tak, ze wartosc emocjonalną ma rowną zeru, ale o kobiecie, ktora nie chciala - szaloną, choc adekwatne jest tylko w tej pierwszej sytuacji. Jezeli mezczyzna miota takim stekiem ordynarnych wyzwisk _o_ kobiecie, ktora odchodzi, to wysoce prawdopodobne jest, ze mysli o niej per moj aniele i kociatko moje najmilejsze  . Gdyby jej to mowil w twarz, wtedy juz bym nie byla pewna - pomijajac to, ze w polowie juz by nie zyl i nie zdazyl dojsc do konca. Tekst - dla mnie - ohydny, ale jest piekno w tej ohydzie - piekno uczuc, ktore kaza go wywrzeszczec. Z adekwatnoscia - jak w przykladzie z prostytutka. Taki to oksymoron zobaczylam - im bardziej mnie wscieka rynsztok, tym bardziej widze gwiazdy  Poza tym ciagle mi sie nie podoba, ale mam wrazenie, ze rozumiem to, co usprawiedliwia taka forme. Grazyna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
 Kinga Rusin wypuscila swoja pierwsza linie kosmetyków markowanych swoim nazwiskiem. Producenci zapewniaja, ze linia Pat&Rub by Kinga Rusin to nowoczesne kosmetyki produkowane wylacznie z surowców z upraw ekologicznych, wolnych od zanieczyszczen.  Od niedawna znana jest już płeć nienarodzonego jeszcze dziecka prezenterki telewizyjnej programu Automaniak - będzie to córeczka. Martyna pochwaliła się swoją wesołą nowiną na żywo w programie Dzień Dobry TVN. Martyna Wojciechowska jest już w szóstym miesiącu ciąży!  Z faktami nikt jeszcze nie wygrał... oprócz Chucka Norrisa. Znany aktor zaskarżył Penguin Group oraz Ian Spectora - autora sławnej książki o nim samym - The Truth About Chuck Norris o wykorzystywanie jego osoby jak i nieprawdziwych faktów na jego temat. Proces został wniesiony w amerykańskim Okręgowym Sądzie Stanowym Pierwszej Instancji w Manhattan. |
|
|
|
|
|
 |
Pomóz nam
rozwijac portal, wstaw obrazek na bloga kopiujac
znajdujacy sie pod nim kod:
|
|
 |
 |
Kliknij aby wstawic skrót najnowszych
artykulów na swoja strone. |
|
 |
forum plemiona - Darmowa muzyka WYSZUKIWARKA MP3 Download mp3 - Opony - Ciąża - Tapety nr 1 w Polsce - pozycjonowanie stron pozycjonowanie stron pozycjonowanie - Kino Filmy Nowości |
|
|
Copyright
2005/2008 ModaiFryzury.org: fryzury,
moda, uroda, kosmetyki, fasion, trendy, bielizna, bizuteria PHP Web Hosting - Hotels in Warschau - Tabletki powiekszajace biustjanrozema.com hotel di parigi bargain holidays lublin Mocne Linki katalog stronmieszkania do wynajęcia białystok koszulki logistyka wczasy w zukowiemorskim ciąża
|
|
|